המאמר הזה נכתב בעת ההנחיות של הסגר הראשון במשבר הקורונה, אך הוא רלבנטי בכל יום ובכל שנה- גם בשגרה- כאשר עובדים שכירים עובדים מבית המגורים שלהם.
בימים טרופים אלו, כאשר היוזמה לעבוד מהבית מגיעה, מטעם המדינה- עולה השאלה, האם התפיסה המקובלת, לפיה שכיר אינו רשאי לדרוש הוצאות בניכוי לצרכי מס עודנה תקפה?הכרה בהוצאות- לא רק לעצמאים!
רובנו לא יודעים זאת, אבל כל שכיר רשאי למעשה לדרוש את ההוצאות אשר שימשו אותו לצורך הפקת הכנסתו- שהיא המשכורת שלו.לדוגמא- שכיר אשר נדרש ע"י מעסיקו לעבור השתלמות באקסל לצרכי עבודתו, ושילם מכיסו את דמי ההשתלמות- הגיש דרישה במסגרת הדוח השנתי שלו להכיר לו בהוצאות השתלמות זו.
הבקשה נענתה בחיוב והוא קיבל החזר מס בגין הוצאות השתלמות זו.
יש לזכור ששכירים, ובוודאי עצמאים, רשאים, במגבלות תקרות המצויות בחוק, לרכוש לעצמם פוליסת ביטוח אובדן כושר עבודה ולדרוש את הפרמיה בגין הפוליסה כהוצאה- כנגד הכנסתם ממשכורת.
ביתי הוא משרדיעצמאי ושכיר רשאים לעבוד ולעסוק בפעילותם גם בביתם ולדרוש באופן יחסי לשטח הדירה ממנה הם פועלים- הוצאות קשורות להפקת הכנסתם- כגון: אינטרנט, חשמל, ארנונה, פחת, ריבית משכנתא וכדומה.
ואז הגיעה הקורונה…..בעת התפרצות נגיף הקורונה, עבודה מהבית נכפית על שכירים, ומחייבת אותם לעמוד בהוצאות, אשר לא בהכרח קיימות בדרך כלל, לצורך הפקת הכנסתם.
בעת שגרה- המעסיק מעמיד לשכיר כלי עבודה- משרד, כסא, שולחן, חשמל, אינטרנט וכדומה. כעת- נדרש העובד השכיר לעמוד באותן הוצאות. אם כך- מדוע לשלול את זכותו של השכיר לדרוש הוצאות פחת, הוצאות ריבית משכנתא, הוצאות חשמל, ארנונה, אינטרנט, ועד בית בגין עבודה כפויה עליו מביתו??? (הכל באופן יחסי כמובן…) דרישת הוצאות לצרכי מס בידי שכירים אומנם לא תשפר את מצב הרוח או הבריאות שלנו, אך תשפר את מצב ה"כיס" שלנו- שכירים ועצמאים כאחד! המאמר נכתב בשיתוף עם חברי, עו"ד (ורו"ח) משה כדר משה כדר עו”ד (רו”ח), יוצא נציבות מס הכנסה ומיסוי מקרקעין. הכותב עוסק בייצוג במשפט מסחרי ואזרחי ותחום התמחותו – מיסוי (מס הכנסה, מע”מ ומס שבח), לרבות הכנת חוות דעת, השגת החלטות מקדמיות (רולינגים), השגות על שומות וערעורים וייצוג בפני ועדות מקצועיות ובתי משפט בסוגיות המס.