השאלה האם צריך לחסוך לפנסיה נשמעת כיום כמעט כמיותרת. לא צריך השכלה מיוחדת כדי להבין שלחסכון פנסיוני יש משמעות בלתי מבוטלת לאחר הפרישה לגמלאות.
הרוב המוחלט של הציבור חווה ירידה משמעותית מאוד בהכנסות לאחר גיל הפרישה מהעבודה. כדי להבטיח רמת חיים נאותה חשוב, אם כן, להקצות חלק מסוים מההכנסה בגילאי העבודה לטובת חסכון פנסיוני.אך האם מטרת החיסכון הזה היא רק לדאוג לרמת חיים סבירה בגיל השלישי? אולי יש מטרות נוספות שמקבלות מענה? ואילו סוגים של חסכונות פנסיוניים קיימים בישראל?
מומחי משרד רואי החשבון גיורא לנץ ושות' מסבירים על כך ושופכים אור על הדרך שבה מעודדת המדינה את ההפרשה לחסכון החשוב הזה.מדוע לחסוך לפנסיה?
התשובה האינטואיטיבית שמקבלים כאשר שואלים אדם מהרחוב מדוע חשוב לחסוך לפנסיה היא -לקבל קצבה חודשית לאחר ש"יוצאים לפנסיה". אכן, אין ספק שהקצבה שמקבלים לאחר שמגיעים לגיל הפרישה מעבודה היא סיבה מספיק טובה להפריש מדי חודש (או להפקיד מדי שנה, במקרה של חיסכון לעצמאים) למוצר פנסיוני כזה או אחר. עם זאת, חשוב לומר בפה מלא שיש גם סיבות נוספות, לא פחות חשובות.
קרן הפנסיה או ביטוח המנהלים ישלמו סכומי כסף באופן חד פעמי או בצורה של קצבה כאשר החוסך והמבוטח שנמצאים בגיל העבודה עוברים אירוע שמונע מהם להמשיך בעבודתם באופן סדיר.מי שאיבד את יכולתו לעבוד בשל מחלה, מי שכושר העבודה שלו נפגע באופן קבוע או זמני בשל תאונה, מי שנפגע באופן מלא או חלקי, יקבל בתנאים נקובים מראש סכומי כסף שמהווה תחליף להכנסה מעבודה.
חשוב לא פחות – מוצרים רבים של חסכונות פנסיוניים מכילים גם מרכיב ביטוחי של תגמולים לשארים. במילים אחרות, האלמנה (או האלמן) והילדים הקטינים של הנפטר יקבלו בתנאים ידועים קצבה שתאפשר להם לחיות בכבוד וברווחה.כל אפשרויות החיסכון
לא מספיק להחליט שרוצים לחסוך לפנסיה. לא תמיד כדאי להסתפק בהפקדות לפנסיה שמבוצעות מטעם מקום העבודה (במקרה של עובדים שכירים).
שכירים ועצמאיים יכולים להחליט בעצמם כמה הם רוצים לחסוך ולא פחות חשוב – באיזה אפיק. במאמר מוסגר נציין שחלק מהשכירים נהנים מהפקדות של פנסיית חובה, אולם לא תמיד ההפרשות הללו מספקות. בנוסף, יש לציין שגם מסלולי החיסכון נחשבים למגוונים למדי וגם על כך ניתן לתת את הדעת.בין אפשרויות החיסכון המקובלות ניתן למצוא:
- קופות גמל – אמצעי חיסכון זה היה מאוד מקובל בעבר. כיום, זהו מוצר פנסיוני פחות מקובל, היות והכספים המופקדים נזילים לרוב רק בסמוך לגיל הפנסיה.
- קרנות הפנסיה – מוצר זה נשען על כללים המפורטים בתקנון ואלמנט מרכזי שלו הוא הערבות ההדדית בין כלל חברי הקרן. יש קרנות וותיקות החסומות למצטרפים חדשים וקיימות גם קרנות פנסיה חדשות, בעלות מנגנוני איזון אקטואריים. קרנות הפנסיה מאפשרות לצד חיסכון לפנסיה גם קבלת תגמולי ביטוח למקרי אובדן כושר עבודה ופטירה.
- ביטוח מנהלים – מוצר פנסיוני זה מבוסס על הסכם, חוזה בין חברת הביטוח לבין המבוטח. כאן לא קיים מרכיב של ערבות הדדית אלא חבות של חברת הביטוח לכל מבוטח על פי חוזה. גם מוצר זה משלב בין מרכיב חיסכון לפנסיה לבין מרכיבי ביטוח שונים.
- חיסכון לטווח קצר שיש הרואים בו סוגי של חיסכון משני לפנסיה הוא קרן ההשתלמות. את הקרן ניתן למשוך לאחר 6 שנים, אך ניתן להמשיך ולחסוך לתקופה ארוכה. אפיק חסכון זה הינו אטרקטיבי, היות והתשואה הנצברת בו פטורה כיום ממס הכנסה והכספים המופקדים נזילים בפרק זמן קצר יחסית.